Menu

Adó 1% - hogy válasszak?

Az általunk befizetett személyi jövedelemadó egy százalékáról 1997 óta rendelkezhetünk. A Horn-kormány vezette be azt a lehetőséget, hogy az állam a befizetett, elég jelentős mértékű szja egy százalékát olyan célra fordítja, amilyenre azt a befizetők kívánják. A Orbán-kormány ezt a lehetőséget rögtön a következő évben, 1998-ben kibővítette, olyképp, hogy már nem csak civilek kaphattak egy százalékot, hanem egy újabb egy százalékot lehetett felajánlani valamely egyháznak.

Az adatok szerint 1998-ban még csak 62 egyház volt a palettán, mellettük 16284 civil szervezet versengett az egy százalékokért. A következő bő évtized során mindkét szám jelentősen nőtt. 2011. december 31-ével bezárólag 188 egyház kérte híveit, hogy szja-juk egy százalékát ajánlják fel számukra, ugyanekkor már 31625 civil szervezet próbálta meg ugyanerre rábeszélni hirdetésekben, a rádióban, a tévében vagy az interneten az adófizetők 4,3 millió fős táborát. A nagy létszámú civil szervezet között választani nem könnyű, de már több adó egy százalék kereső elérhető, ahol tevékenység szerint kereshetünk, illetve bővebb információkat is kaphatunk a kiválasztott szervezetről.

Az új törvények miatt jelentős tisztulásnak lehetünk tanúi, hiszen az egyházak számát csökkentették. Ugyanakkor az egyházi státuszt elvesztő egyházak civil szervezetként továbbra is gyűjthetik az adományokat! Vagyis ha valaki olyan felekezet tagja volt, amely eltűnt a parlamenti úthenger kereke alatt, nagy valószínűséggel megtalálja az egyházát valamilyen néven a civil szervezetek között. Erről mindenki az érintett egyháznál kérhet tájékoztatást.

Még egy statisztikai adatot szeretnénk ide szúrni: 1998-ban a civilek 2,52 milliárd forinttal gazdagodtak, az egyházak és kiemelt költségvetési irányzatok pedig 1,214 milliárddal. A 2011-es felajánlások szerint a civilek 9,2 milliárdot kaptak, az egyházak a kiemelt kv-k nélkül 5,1 milliárdot. Mivel az adózók összesen 27,52 milliárd forintól dönthettek volna 2011-ben, a végül szétosztott 16 milliárd forint lesújtó eredmény. Több mint 11 milliárd forint ragadt így bent a költségvetésben! (Az arány szinte minden évben így néz ki: a lehetséges 1+1%-oknak csak a felét ajánlják fel, és legfeljebb az adózók fele nyilatkozik az 1+1%-ról.)