Menu

Svájc és a fenséges Alpok

Svájc már az 1800-as évektől vonzza a látogatókat. A leglátogatottabb alpesi térség a Bernese Oberland ahol szinte körbevesznek bennünket a gyönyörű hegyi falucskák, csúcsok. Az Alpok legmagasabb része - Zermatt környéke - egy kicsit délebbre található, itt tör az ég felé a híres "toblerone" csúcsú Matterhorn. Északon a németnyelvű város, Zürich vár minket rengeteg látnivalóval, élénk éjszakai élettel. Innen könnyen megközelíthető Lichtenstein, a Rajnára néző önálló kis tartomány. Bázel és persze a főváros Bern kicsit csendesebb, de tele van történelmi helyekkel. Luzern környezetét a hegyek közé ékelt tavak teszik feledhetetlenné. Nyugaton, a francia nyelvű vidékeken a városok a Genfi-tó (Lac Léman) partján terülnek el, így a gyönyörű Lausanne is. Innen délre olaszul beszélnek a városokban városokat találunk. Tocino város például határozottan mediterrán hangulatot tükröz pálmákkal körbevett tavaival.

Sport a csúcson

A magas hegyek, mély völgyek, gyors folyók rengeteg lehetőséget nyújtanak, ha szereted a kalandot a sportolással ötvözni. Kínálatból nincs hiány. Az árak majdnem mindenhol megegyeznek. Fél napos kanyonséta kb. 100 svájci frank (Sfr.), rafting kb. ugyanolyan árban, bungee jumping 100 méterről 80 Sfr. 150m-ről 150 Sfr, 180m –ről 220 Sfr. Persze ki lehet próbálni az úgynevezett zorbing-ot, ami annyit jelent, hogy belekötöznek egy hatalmas műanyag gömbbe, majd legurítnak a hegyoldalról. Az élmény 50 Sfr.-t kóstál. A Repülő Róka névre keresztelt figura annyiból áll, hogy egy kötélen kell lecsúszni a függőleges hegyoldalról - 75 Sfr-ért. A programokat felesleges előre lefoglalni, a helyi irodáknál mindig és mindenre nyílik lehetőség. A kerékpározás szerelmeseinek valóságos kánaán Svájc. Kilenc nemzetközi kerékpárút épült az országban, emellett természetesen a városokat is gazdagon átszövik a bicikli utak. Az utazási irodákban könnyű az utakról térképet szerezni. Ha bicikli híján vagy, majdnem minden állomáson bérelhető a kétkerekű - 27 Sfr.-ért. Ha kedveled az extrémitásokat, akkor érdemes vonattal felmenned a lehető legmagasabbra, ott kerékpárt bérelni, amivel aztán a völgy legmélyéig gurulsz...

A hegymászás, "elszántabb" nevén az alpin trekking csodálatos élményekkel gazdagít majd, és szuper formában tart. Télen erre izgalmas alternatíva lehet a hótalppal történő felmászás, síléccel vagy snowboarddal a hátadon, majd pihenőként a lesiklás...

Az igazi alpes

Az Alpok szíve Luzern környéke, ahol a táj szépsége lenyűgöző. Magas csúcsok, hamisíthatatlan svájci völgyek, hidegvizű tavak. Itt fantasztikusakat lehet túrázni, hegyet mászni és persze ne felejtsük el, hogy ez a térség a téli sportok kedvelőinek is a paradicsoma. A Bernese Oberland a leglátogatottabb vidék. Itt mered az égnek a híres Eiger, a Mönch és a Jungfrau. Utóbbin található Európa legmagasabban fekvő vasútállomása, a Jungfraujoch, 3454 méteren. Siklóval lehet megközelíteni a Schiltorn-t. Bár sok turista nem kedveli a siklót, az az előnye megvan, hogy olcsó és a kilátás róla páratlan. A helyi kábel tévék folyamatosan élő felvételeket sugároznak a területről, hogy ezzel is segítsék a kirándulások megtervezését. A leggyönyörűbb vidéki térség a Lautenbrunnen-völgy, amit körbevesznek a Wengen és a Mürren, melyek kitűnő síelési lehetőséget biztosítanak télen és remek hegymászást nyáron, csakúgy, mint a Grindelwald saját kis völgyével kicsit keletebbre. Itt minden januárban hófesztivált tartanak, amelyen elképesztő hószobrokat láthatsz. Interlanken az egyik legforgalmasabb turista központja a térségnek. Rengeteg turista fordul itt meg, ezért igen pezsgő hely.

A turista irodák ellátnak minket minden lényeges információval: mikor érdemes a hegyre menni, milyen szálláslehetőségek várnak ránk a hegyen. A síbérletek fejenként 40-52 Sfr. Között mozognak, 19 év alatt 20%-os kedvezményt kaphatsz.

Hegycsúcs lesen

A cápafognak is becézett Matterhorn 4478m magas csúcsával az egyik leghíresebb a svájci hegyek közül. Nem kevesen kifejezetten az "ő" szépségéért utaznak Svájcba. Szokták is mondani, hogy a Matterhorn Svájcnak olyan, mint az Eiffel-torony Franciaországnak. Elképesztően hegyes csúcsa Zermatt faluja fölé emelkedik. Ez a csúcs adta az ötletet a világhírű svájci csokoládé, a Toblerone megmintázásához is. Zermatt-ba egy kis vonattal lehet eljutni, ahova csak nagyobb állomásoknál lehet átszállni, mint például Brig vagy Visp állomásokon. Érdemes a kis falut a Glacier Express-szel megközelíteni, ami St. Moritz-ból indul és egy egész napon át a leggyönyörűbb panorámás utakon halad. Ha Zürichből jövünk, akkor induljunk Göschenen irányába, majd egy keskeny vonalra rátérve Furka-Oberalp-on keresztül Andermatton át Brig-ig lehet jutni. Zermatt főutcáját szinte egész éven profi hegymászók, hátizsákos turisták, turistacsoportok lepik el, és persze közéjük vegyül jó néhány szőrmebundás arisztokrata is. Elektromos minibuszok szállítják az embereket az állomástól a falu északi részébe, a siklókkal pedig déli irányba lehet eljutni. A helyi Alpine Museum májustól októberig 10-12h-ig és 16-18h-ig; novembertől áprilisig hétfőtől szombatig 16:30-18:30h-ig látogatható 5 Sfr ellenében. A Matterhorn első tragikus megmászásáról is itt lehet részletesen olvasni, amely 1865-ben 5 ember életét követelte. Az állomással szemből indul a GGB Gornerat-Bahn, ami felvisz a falu fölé, egészen a Gornerat-ig ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező hegycsúcsokra. Innen Svájc legmagasabb csúcsa, a 4634m magas Dufourspitze is látható. A kisvonaton lehetőleg a jobb oldalra ülj, mert úgy jobban láthatod a tájat!

Nyáron, egyszer egy héten vonat indul az állomásról, hogy a látogatók megcsodálhassák az alpesi napkeltét. Zermatt déli részéről indul a sikló Furi-n át a Schwarzsee-ig 2583m; ami az egyik legnépszerűbb csúcsfigyelő hely, és ahonnan nyáron 2 órás túrát tehetünk a 3260 méteren található matterhorni hegyi házhoz. A Trockener Steg-re speciális liftek szállítanak fel. Innen - napi 60 Sfr-ért - egy 21km-es síterep és snowboard pályarendszer indul, aminek érdekessége, hogy egész nyáron nyitva tart!