Menu

Üdvözöljük az MKA.hu blogján

Siker és szépség, stressz nélkül!

Egészen apró dolgok hatalmasat változtathatnak a hangulatodon!
Ne hagyd, hogy a rohanó, gyomorösszehúzó életmód rákényszerítsen az egészséget strapáló életvitelre.
Előfordul néha, hogy nincs időd enni? Van olyan, hogy alkalmanként reggeli nélkül távozol otthonról, és csak hosszú órák múltán falsz be valamit? Ha minőségi életet szeretnél élni, jobb, ha szakítasz a felesleges rohanással. Szépséged szorosan összefügg életmódoddal. 50 éves korára mindenki megkapja azt az arcot, amit az életével kiérdemel...
Légy nyugodt és hatékony 15 egyszerű, testet-lelket óvó tippel!

1.      Lazán engedd le a vállaid!
Ősi ösztönünk, hogy félelem érzésekor a vállakat előre és felfelé húzva védekezünk az ellenünk irányuló támadás ellen. A nők különösen hajlamosak erre a reakcióra. Hogy fellazítsd a vállöved, és elkerüld az ezzel járó merev nyakat és intenzív fejfájást próbáld ki a következőt: emeld meg a vállaid amennyire csak bírod, majd lazán engedd le őket, emeld ki a mellkasod, emeld meg az állad. A lényeg az, hogy megérezd a "stresszizom" feszülése és ellazulása közötti különbséget.

2.      Válaszd a kedvenc edzésed!
A testedzés bizonyítottan a leghatásosabb stresszoldó módszer. Most ne gondolj a kötelező gyakorlatokra, a heti fix edzésidőpontokra, hanem azokat végezd el, amelyekhez kedvet érzel! A többit majd máskor. Ha a szabadba vágysz, felejsd el az edzőterem légkondis levegőjét, menj ki a szabadba! Biciklizz, gyalogolj, kocogj végig egy erdei ösvényen! Szólj egy barátodnak, hogy tartson veled!

3.      Tedd színessé a környezeted!
Ha rossz passzban a színek különösen fontosakt! Ahogy a kínai gondolkodók mondják, minden tápláléknak számít, ami az érzékszerveken át bejut a szervezetbe. Egy csokor sárga tulipán, egy kedves teásbögre, a kedvenc motívumaiddal díszített fémdoboz mind-mind kedvező hatást fognak gyakorolni rád. A színeknek és formáknak óriási szerepük van. (Lásd lent: Kapcsolódó cikkek)

4.      Kötelező semmittevés
A nyaralás napjait tilos lemondani! Meg kell tanulni leállni, kikapcsolni mobiltelefont, számítógépet, letenni a tollat, felállni az íróasztaltól! Cél: a testi-lelki energiák újratöltése. A kikapcsolódás nem egy kutató szerint a hosszú élet titka, a külső és belső szépség, az érzelmi gazdagság megőrzésének alapvető módja.

5.      Vess véget a "stresszevésnek"!
A bevásárláshoz készíts az elveidhez illeszkedő listát: a terv nélküli spontán vásárlás könnyen megfontolatlan fogyasztásba torkollik. Az nap folyamán "futva" elfogyasztott kis ételek is lehetnek megfelelő összetételűek és táplálóak! Nagyobb bevásárlások során töltsd fel a hűtőd minőségi étkekkel!

6.      Kicsöngettek!
Tedd a tollat, egeret, állj fel és tarts egy kis szünetet! A konstans koncentráció a kortizol nevű stresszhormon szintjének növekedéséhez vezet. Az óránkénti rövidke szünetek azonban épp elegek ahhoz, hogy a szintje csökkenjen a vérben. Hozz magadnak egy pohár vizet, csinálj egy teát, vagy hívd fel egy barátodat és csevegjetek egy kicsit. A lényeg a 2-3 óránkénti rendszeresség.

7.      Memóriateszt
A stessz a rövidtávú memóriára is rossz hatást gyakorol, ezért egy rohanó nap során számtalan fontos információ törlődhet az agyadból... Nem tudod, hová tetted a kulcsot, elfelejtettél visszahívni valakit? Tanulj meg szelektálni az eltárolandó infok között! Nem kell mindent fejben tartani. Ha szereted az új technológiát és a különböző elektronikus bizgentyűket, vegyél egy palmtop-ot. Ezek az elektronikus asszisztensek (PDA) emlékeztetnek olyan dolgokra is amelyeket biztos elfelejtesz...

8.      Érzékiség, romantika
Egy a stresszcsökkentés lehetőségeit kutató szakember szerint a napunkba 1-2-szer ún.
60 másodperces örömállomásokat kell beiktatnunk, hogy azok megtörjék a folyamatos koncentrációt. Küldj a párodnak egy szerelmes sms-t, írd le röviden e-mailben, mit szeretnél az esti randin, vagy egyszerűen csak csempéssz egy "Szeretlek" feliratú kis cetlit a zsebébe. Nyugodtan ajánlhatsz egy fitnet cikket is neki, valami kedves üzenettel! Az Ő fittsége a Te elégedettséged is!

9.      Változtass a hozzáállásodon!
Talán példát vehetnél az optimistákról, akik képesek a helyzeteket objektívan szemlélni. Ne stesszelj be, ha valami rossz történik, és főleg ne okold magadat! Ne túlozd el a dolog fontosságát, ne ismételgesd el százszor, hogy milyen rossz dolog történt. Ezekkel csak túlspannolod magad. Helyette tanuld meg a "Nem az én hibám" és a bölcs ázsiai mondást, miszerint "Minden a legjobbért történik".

10.     Reflexológia házilag
Nyomkodd meg a talpadat, vagy sétálj mezítláb apró kavicsokon. A csomók már oldódnak is, és velük együtt egy csomó más probléma...

11.     Melegítsd fel a kezeidet!
A hideg kezek is gyakran feszülségre utalnak. Tartsd őket meleg víz alá, vagy dörzsöld őket egymáshoz 1-2 percig. A melegedés hatására kitágulnak az apró erek, és az agyba máris megérkezik a parancs: relaxálj!

12.     Gondolj a szexre!
Nem túl kellemes ha teendőid listája ott zakatol a fejedben még szeretkezés közben is.
Egy sűrű nap után, különösen, ha már hónapok óta minden nap egyformán sűrű, gyakran a szeretkezés is csupán egy ezredik feladattá lesz, amelyen jobb gyorsan túlesni.. Ne ugorj neki, hagyd, hogy a türelmes előjáték segítse sínre a dolgokat. Üljetek egymás mellé, és simogassátok egymás karját, fejét és lábát, lélegezzetek együtt!

13.     Koffeinből kevesebbet!
Talán az egyik legnagyobb hiba a koffeinfogyasztás, különösen éhgyomorra. Ez elősegíti az adrenalin stresszhormon termelődését, ez pedig megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást is. A legjobb, ha az egy csésze kávét - ill. egyéb koffeintartalmú italt - délelőtt fogyasztasz el. Kávézás előtt mindenképp egyél valamit, a corn flakes és a müzli mindig kéznél van!

14.     Álmodj szépeket!
A békés alvás talán a legkellemesebb testedzés. Ha bebújsz az ágyba, vegyél egy mély levegőt, tartsd benn, amíg kényelmes. Közben lazítsd el a lábfejeket. Mélyen lélegezz ki és be! Ismételd a gyakorlatot a test más pontjainak lazítására is: boka, térd, combok, has, vállak, stb. Így biztosan ellazulnak az éjszakára az izmaid, javul a keringésük, a gyakorlat közben pedig az agyad is teljesen kikapcsol.

15.     Nevess rajta!
A nevetés hasonló stessz csökkentésre képes, mint egy intenzív testedzés. Egyes országokban már nevetésterápiát is bevezettek a kórházakban a gyógyulás, a pozitív mentális kikapcsolódás elősegítésére. Japánban a munkahelyeken a menedzserek még nevetés tréningeket is tartanak! Kéthetente egy vígjáték megtekintése valóságos energiabomba, amely az elmén át fantasztikusan jó hatásokat gyakorol testi egészségedre.